Diagnose
Voor we met de behandeling beginnen onderzoeken we de oorzaken van uw klachten. Tijdens het eerste gesprek wordt uitgebreid uw medische geschiedenis besproken. Naast de acute problemen onderzoeken we o.a. eerdere ziektes, levensstijl of bijzondere gebeurtenissen. Bij TCG zijn de diagnose van pols en tong uiterst belangrijk omdat we hiermee de toestand van het lichaam kunnen aanduiden. Alle informatie wordt aan de hand van bepaalde criteria, ziekte-veroorzakende factoren en de aangetaste omloopfuncties ingeschaald om zo een uitgebreide diagnose te creëren. Als na de uitgevoerde diagnose het energieknelpunt is gevonden, gaan we de methoden om het probleem aan te pakken benoemen en het behandelingsverloop controleren.

Acupunctuur
Acupunctuur is een naaldenprik techniek waarbij met zeer dunne naalden onderzochte acupunctuurpunten in het lichaam worden gestimuleerd. Acupunctuur is van vitaal belang voor de inzet van TCG als therapie. In het lichaam is de levensenergie (Qi) in exact aangeduide wegen verspreid (meridianen); het reguleert lichaamsfuncties en houdt onder normale omstandigheden het lichaam in evenwicht. Hierdoor wordt een natuurlijke welzijn en gezondheid gecreërd.

Bij blokkade van deze banen ontstaan ziektes en doen zich symptomen voor. Als bijvoorbeeld een baan gehinderd wordt in zijn natuurlijke omloop, treedt aan de ene kant van de blokkade een vochtophoping op, en aan de andere kant een tekort aan vocht. Bij energieblokkades kan dit doorwerken op de energiestroming in het lichaam, zo ontstaan overschotten of tekorten aan energie op knooppunten of organen. Met behulp van stimulering door acupunctuurnaalden kunnen deze blokkades worden doorbroken. Wanneer de energie weer vrij en harmonieus kan stromen is men gezond.

Acupunctuur kan worden aangevuld met moxibustie (moxa). Deze kleine hoeveelheden gedroogde bijvoet (plant) worden verwarmd of verbrand en hebben invloed op de energiestroom door acupunctuurpunten.

Kruidentherapie
Kruidentherapie is een ander onmisbaar onderdeel van de Chinese geneeskunde. We beschikken over honderden kruiden waarmee verschillende ziektes al duizenden jaren met succes worden behandeld. Kruiden worden ingedeeld volgens bepaalde effecten zoals de temperatuur reactie, circulatierichting, smaak of die gerelateerd zijn aan het functionele circuit. Aan de hand van de diagnose worden de kruiden geselecteerd en samengesteld.

De kruiden worden in de regel als een aftreksel, poedervorm of granulaat toebereid. Men kan echter ook capsules slikken of zalf smeren.

Tuina
Tuina is de volgende TCG pijler. Deze manuele massage techniek reguleert de energie- en lichaamsvloeistoffen, zodat ze volgens de TCG-leer weer harmonieus kunnen stromen. Bestaande blokkades worden doorbroken, orgaanfuncties gestimuleerd en zo worden lichaam en geest weer in balans gebracht. Bij Tuina massage worden duwende, wrijvende, kloppende, en trekkende technieken gebruikt om spieren, gewrichten en energie vrij te maken.

Kinderen worden vanwege hun anatomische eigenschappen met een speciaal Tuina kinderprogramma behandeld.

Voeding
De TCG kent net zoals bij kruiden een indeling voor voedsel. Voedsel wordt ingedeeld in smaak, temperatuur reactie, betrekking op het functionele circuit, knooppunt en circulatierichting. Voor elk ziektebeeld wordt een passend advies gegeven hoe het voedingsplan moet worden opgesteld om het genezingsproces te ondersteunen. Zowel de voeding als de bereidingswijze worden op de persoonlijke situatie afgestemd.

Qi Gong
Beweging is ook een belangrijk onderdeel van TCM. Tot Qi Gong behoren beweging, ademhaling, concentratie en meditatie oefeningen. Hiermee harmoniseert en stimuleert het lichaam de energiestroming en kan geen onbalans ontstaan.

Speciale TCM Therapie voor Nasale verstopping en Snurken
Een obstructie van nasale doogang veroorzaakt vaak ook inflammatoire processen in de regio van de ademhalingswerking. De vergroting van de bronchiale buizen verandert ook de longademing. Dit heeft weer invloed op de hartactiviteit. Andere ziekten en symptomen kunnen een geval zijn van ontsteking van het middenoor of gehoorproblemen door het slijmopbouw in het middenoor. Geblokkeerde nasale doorgangen leidt ook vaak tot slaapstoornissen zoals snurken of slaapapneesyndroom. Onze speciale TCM therapie is voor geblokkeerde nasale doorgangen en vooral helpt tegen snurken en slaapneusyndroom (onder de controle van een slaapwerker). Het bestaat uit een speciaal ontwikkelde kruidenneusspray, speciale acupunctuur en Qi Gong energiewerk. Neusholtes en sinussen worden gereinigd, slijmvliezen met eindontsteking zwellen. Je kan weer vrij ademen.